A kenyér tisztelete
Kis csapatunk környezetismeret órán megismerte, hogy hogyan lesz a gabonából liszt, abból pedig kenyértészta és kész pékáru.
Utóbbit személyesen is megtapasztalhattuk, városunk speciális iskolájában, a Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégiumban tett látogatásunk során.
Az osztályt az intézmény vezetői közül, Aléné Kucsera Andrea és Maczikné Horváth Annamária fogadták, majd a sütőipari és gyorspékségi munkás tanulók Dowidat Henrik bácsi vezetésével bemutatták a lángos sütés mozzanatait. A kenyértésztából készült krumplis finomságot, nagy örömünkre a gyerekek meg is kóstolhatták, néhányan pedig a kóstoló után kedvelték meg igazán, annyira ízlett nekik.
Köszönjük, hogy mi is tanulhattunk a szakmát tanuló nagyobb diákoktól, a szakoktatótól, és köszönet Balogné Molnár Tímea kollégának, hogy megszervezte a látogatást, ezzel is erősítve a két intézmény közötti partnerséget.
A gyerekekkel a következő órán tovább merészkedve, együtt is készítettünk kenyeret, ebben segítségünkre volt egy jó recept, eddigi tapasztalataink és két sütőgép …
Ezekben kétféle finomság készült, az egyikben hagyományos fehér, a másikban az egészség jegyében magvas, teljes kiőrlésű kenyér. A nap végén mindenki izgatottan várta, hogy "mi sül ki a dologból", de megérte …
Lett két gyönyörű, saját készítésű cipócskánk, melyet még melegében meguzsonnáztunk. Jutott belőle a szülőknek is, meg az udvaron lévő tanító néniknek is, a többieknek meg csak a morzsája, amelynek szintén nagy keletje támadt ….
Így történt vala’, hogy a 3. a - sok felcsaptak péknek, tiszteletet adva a kenyérnek!
Arató Tamás és Csonka Jánosné